• 3/30/2017  
  • :
  • :
Login/Registracija
Istina izašla na vidjelo
Namjerno prave veš mašine, televizore, telefone... tako da se kvare i da moramo kupovati nove!
9/6/2013 12:33:13 PM
Autor članka: scena.ba
Izvještaj Europskog potrošačkog centra (CEC) pokazuje da se danas proizvodi namjerno loše prave kako bi se što ranije kvarili, odnosno da bi ih se što češće kupovalo.
 
U dokumentu pod nazivom “Programirana dotrajalost, produkt potrošačkog društva”, koji je objavio francuski Le Monde, stoji kako se uglavnom radi o “funkcionalnim greškama” koje se nalaze u gotovo svim električnim ili elektronskim proizvodima. Tačnije, proizvod se napravi na način da kada samo jedna njegov dio otkaže, cijeli proizvod prestaje raditi.
 
CEC tako tvrdi da su današnje veš mašine programirane na samo od 2.000-2.500 pranja jer se bubanj sve češće pravi od plastike, a ne od inoksa. Kuglični ležajevi ugrađuju se u bubanj, pa kada se pokvare, potrošač mora mijenjati cijeli bubanj – ili kupiti novu veš mašinu.
 
Televizori su programirani da rade 20.000 sati, a slično se događa i s mobitelima i “smartphonovima”. Također, često je nemoguće uopće pronaći zamjenski dio jer se on više ne proizvodi pa je potrošač prisiljen kupiti potpuno novi proizvod.